
Det finns för många exempel på företag där det kommuniceras för lite mellan cheferna. Intresset att förstå de andra avdelningarnas eller funktionernas problem och hinder verkar vara svalt med konsekvensen att förbättringsaktiviteter riskerar att bli rena suboptimeringar.
Ibland hänvisas till att det finns en strategi att arbeta mot och det kan ju vara gott och väl men en strategi är bara målat med ”den stora rollern” och detaljarbetet med de ”mindre penslarna” kan bara ske om det finns en gemensam samsyn och samverkan mot målen som ligger närmare i tiden och skall finnas på vägen mot de övergripande strategimålen.
Det kan aldrig tjatas för mycket om att det är avgörande för en verksamhet att det finns ett starkt kundfokus. Det är naturligtvis en självklarhet att det finns en bra och direkt dialog mellan säljavdelningen och de andra stegen i verksamheten, såsom utveckling, research, produktions osv, men så är det tyvärr inte när det ”kommer till kritan”. Vilken information är då intressant att kommunicera kring? Ja, trender, kommande krav, konkurrens situation, planerade marknads aktiviteter etc.
Det finns säkert många som har synpunkter på att jag lyfter upp dessa självklarheter, men detta är dessvärre mycket eftersatt i många företag.
Låt mig ta ett exempel. Säkert har flera hört en säljare ”gnälla” över att han eller hon har sålt riktigt bra men nu kan ”de där i produktionen” inte leverera!
Fråga i så fall gärna denne säljare om det presenterats planer för denna produktionsavdelning som ger en indikation på vad som förväntats i försäljning under året, och när.
Ofta får man då svaret att, - Varför skall vi göra det, vi kan ju inte veta hur mycket som kommer att säljas!
Det komiska i situationen är att det förväntas att, som i detta fall, produktionsavdelningen skall veta bättre och vara rustad med både material, personal och rätt kompetens i precis rätt tidpunkt. Här skapas en helt onödig spänning mellan avdelningar och dess personal. Säljaren tycker att han eller hon inte får den support som behövs, produktionspersonal tycker förmodligen att säljaren bara gnäller men samtidigt blir man frustrerad över att inte kunna leverera det som har sålts.
Här är ett tydligt exempel på att dessa 2 avdelningar, som faktiskt är mycket beroende av varandra, skulle kunna börja diskutera kring problemet och ta fram enkla verktyg och metoder som skulle resultera i en mycket bättre leveranssäkerhet och inte minst, nöjdare kunder.
Du som är chef, handen på hjärtat, ingår det i din vardag och kommunicera med dina kollegor i de andra funktionerna med målet att få bättre samsyn på företagets utmaningar?
– Chefer, börja snacka med varandra, se att alla drar åt samma håll!
Hej. Mycket intressant artikel. Jag drogs in här då jag läste Allt för Företagaren om artikel som skulle gälla utbrändhet och dess skadeverkningar för företag som ignorerar frågan samt arbetar på sådant sätt som skapar frustration. Jag ligger i nivån bland de som måste lösa problem med de "mindre penslarna, och upplever ibland att det kan vara svårt att nå ledningsgruppen och få dem att, förstå allvaret i en situation, att ha framförhållning. Alla har så bråttom i dagens samhälle. Vi springer om varandra.
SvaraRaderaKul att kanske via denna blogg få lite input hur man når fram.
Man pratar om att ha högt Total Cost- tänk men min upplevelse är att det inte är så alla gånger utan man stirrar sig blind på sin kostnad.
Ha det gott.
Hej Anonym, kul att du känner att mina inlägg bidrar till nya tankar.
SvaraRaderaM.v.h/Gunnar
anonym 2
SvaraRaderaDu Gunnar! Du glömmer en sak att dom bästa ideerna kommer från folket på golvet. En del chefer är flottigare än en gås när det gäller att lyssna på bra förslag. Sitter just nu själv i en sån situation. Tyckte jag såg dig på Spånga station häromdagen men var inte säker på att det var du.
SvaraRaderaHej Staffan, du har naturligtvis helt rätt, - Ju närmare golvet man står så är det ofta så att man står ”närmare” problemet och därigenom den kanske bästa idén till lösning.
SvaraRaderaJag har inte glömt bort detta men jag har delat upp frågan lite, annars skulle det bli för långa blogginlägg.
En bra chef kännetecknas av att han eller hon involverar sina medarbetare i förbättringsarbetet – oavsett om det är fråga om ren produktion eller annan verksamhet. En chef som har svårt att hantera det faktum att omgivningen kan ha bättre kunskap och idéer i en speciell fråga bör ta sig en funderare eftersom denna syn ’inte är ett vinnande koncept i längden’.
Det kan ju kanske vara så i ditt fall att din chef inte kan genomföra det som du föreslår av skäl som han eller hon inte kan delge dig men då tycker jag att du i så fall borde kunna få detta presenterat som en anledning som du kanske kan nöja dig med för tillfället.
Jag tycker att du ska fråga lite fint vad anledningen är, det skulle jag nog gjort…….
Det är nog inte helt omöjligt att det var mig du såg i Spånga.
M.v.h/Gunnar
Du verkar mogen i verksamhet, du verkar kunnig och påläst. Jag ska följa dina råd och se om bättring kan åstadkommas. Det var några år sen vi sågs sist :)
SvaraRadera